Voit jättää avaimet ja kulkukortit kotiin

RFID-kortteja käytetään tyypillisesti kulkujärjestelmissä töihin saavuttaessa sekä eri huoneiden ja kerrosten välillä liikuttaessa. Korttiratkaisut ovat usein hankalia - alkaen kortin unohtumisesta, korttien valmistuskustannuksista ja mahdollisista väärinkäytöksistä. Monelle on varmasti tuttu tilanne, että kortti unohtui toisen takin taskuun ja työkavereita joutuu odottelemaan oven ulkopuolella.

Hansabin yhteistyökumppani, kulunvalvonta- ja työajanseurantajärjestelmiä valmistava Suprema ratkaisi ongelman sormenjälki- ja kasvojentunnistimien avulla. Tavoitteena oli järjestää töihintulo ja työajan kirjaaminen ilman lisälaitteita. Työntekijä ei tarvitse kulkukorttia päästäkseen ovesta tai portista, riittää kun kulkulaite rekisteröi sormenjäljen ja sähköinen lukko avautuu tunnistuksen jälkeen.

Sama pätee työajan seurantaan. Työtilaan saapuessaan työntekijä asettaa sormensa lukijaan ja tulo rekisteröityy. Lounaalle tai tauolle lähdettäessä sormi painetaan jälleen laitteelle, joka suorittaa työaikaleimauksen. Jokaisella biometrisella laitteella on oma IP-osoitteensa, mikä tarkoittaa, että laite voidaan liittää paikalliseen verkkoon. Tällöin työnantaja voi milloin tahansa tarkistaa, ketkä työntekijöistä ovat paikalla ja kuka puuttuu.

Järjestelmän pystyy yhdistämään palkanlaskentaohjelmaan, jolloin kirjanpitäjä saa käyttöönsä kaiken tiedon työntekijän työtunneista, ylitöistä, lomapäivistä ja voi ottaa ne palkanlaskennassa huomioon.

Kasvojentunnistuksen erityisominaisuus on kosketukseton identifiointi - työntekijä ei kosketa laitetta, mikä on hygieenistä ja kätevää käyttäjälle. Järjestelmä soveltuu hyvin yrityksille, joissa työntekijät joutuvat esimerkiksi käyttämään käsineitä. Laite tunnistaa henkilön kasvot nopeasti myös heikosti valaistuissa tiloissa. Se kykenee erottamaan jopa identtiset kaksoset.

Biometrisen tunnistuksen mahdollisuudet

Biometrinen laite voidaan integroida muihin kulkulaitteisiin, joissa sormenjälki- tai kasvojentunnistin ohjaa porttien tai ovien avautumista. Eräs asuntovaunun omistaja ratkaisi kekseliäästi Hansabin avulla pääsyn vaunun matkustamotilaan. Hän asensi vaunun oveen sormijälkilukijan, jolloin kaikki tunnistimeen tallennetut perheenjäsenet pääsivät helposti sisälle.  Kenenkään ei tarvinnut enää huolehtia siitä, kenen taskussa avaimet ovat ja onko hän lähellä.

Entä henkilötietojen tallennus ja käsittely?

Biometrinen algoritmi tallentaa vain osan kasvoista tai sormenjäljestä laitteen tietokantaan ja vertaa henkilöä näihin kryptattuihin osiin, jotka on turvattu 256 bitin AES-salauksella. Vaikka joku pääsisi käsiksi tietokantaan, tietoja ei ole mahdollista yhdistää henkilöön tai kopioida millään tavalla.

Hansab on asentanut Supreman kulunvalvonta- ja työajanseurantalaitteita vuodesta 2005 lähtien. Asennuksia on tehty sekä suuriin tuotantolaitoksiin että pienempiin, parinkymmenen työntekijän yrityksiin.

Takaisin